Değişimler

Besin Değişim Rehberi | Diyetisyen Tolga Güler

Besin Değişim Rehberi 📋

Bu rehber, sağlıklı beslenme yolculuğunuzda esneklik kazanmanız için hazırlandı. Bir gruptaki besinler, belirtilen porsiyonlarla birbirinin yerine kullanılabilir.

Et Grubu (1 Değişim)

Yağsız ve Orta Yağlı Etler

  • Kıyma: 1 yemek kaşığı dolusu (30 g)
  • Köfte: 1 avuç içi büyüklükte (30 g)
  • Kuşbaşı: 4 adet (30 g)
  • Bonfile: 1 küçük boy (30 g)
  • Tavuk Göğüs (derisiz): 2 yumurta büyüklüğünde (70 g)
  • Hindi eti/Ördek/Kaz: 1 yumurta büyüklüğünde (40 g)
  • Yumurta: 1 adet (50 g)

Balık ve Deniz Ürünleri

  • Alabalık: 1 yumurta büyüklüğünde (40 g)
  • Levrek: 2 yumurta büyüklüğünde (70 g)
  • Lüfer: 1 yumurta büyüklüğünde (40 g)
  • Mezgit: 1 yumurta büyüklüğünde (40 g)
  • Hamsi: 1 yumurta büyüklüğünde (40 g)
  • Somon: 0,5 küçük dilim (30 g)
  • Midye: 5 adet (60 g)
  • Karides: 5 adet (60 g)
  • Kalamar: 5 adet (60 g)
  • Ton balığı: 1 yemek kaşığı dolusu (30 g)

Peynir ve Şarküteri

  • Beyaz Peynir: 1 kibrit kutusu (30 g)
  • Labne Peyniri: 1 kibrit kutusu (30 g)
  • Dil Peyniri: 1 kibrit kutusu (30 g)
  • Lor Peyniri: 2 yemek kaşığı (25 g)
  • Üçgen Karper Peynir (light): 2 adet (50 g)
  • Otlu Peynir: 0,65 kibrit kutusu (20 g)
  • Hellim Peyniri: 1 kibrit kutusu (30 g)
  • Mozzarella: 1 kibrit kutusu (30 g)
  • Parmesan: 0,5 kibrit kutusu (15 g)
  • Sucuk: 5 ince halka (30 g)
  • Salam: 2 ince dilim (30 g)
  • Pastırma: 2 ince dilim (30 g)
  • Hindi/piliç jambon: 3 dilim (40 g)
Süt Grubu (1 Değişim)

Tam Yağlı Süt ve Ürünleri

  • Süt: 1 su bardağı (200 ml)
  • Yoğurt: 1 su bardağı (1 kase) (200 g)
  • Süzme yoğurt: 2 yemek kaşığı dolusu (50 g)

Yarım Yağlı Süt ve Ürünleri

  • Süt (1,5): 1 su bardağı (200 ml)
  • Yoğurt (1,5): 1 su bardağı (1 kase) (200 g)

Yağsız Süt ve Ürünleri

  • Süt (0,1): 1 su bardağı (200 ml)
  • Yoğurt (0,1): 1 su bardağı (1 kase) (200 g)
  • Ayran: 2 su bardağı (330-400 ml)
  • Kefir: 1 su bardağı
  • Probiyotik Yoğurt (sade): 1 kutu (125 g)
Ekmek ve Tahıl Grubu (1 Değişim)

Baklagiller ve Tahıllar

  • Nohut: 5 yemek kaşığı (25 g)
  • Kuru Fasulye: 5 yemek kaşığı (25 g)
  • Mercimek: 5 yemek kaşığı (25 g)
  • Börülce: 5 yemek kaşığı (25 g)
  • Barbunya: 5 yemek kaşığı (25 g)
  • Pirinç/bulgur pilavı: 2 yemek kaşığı dolusu (45-50 g)
  • Erişte – Makarna: 2 yemek kaşığı dolusu (45-50 g)
  • Haşlanmış patates: 1 küçük boy (90 g)
  • Haşlanmış mısır (tane): 2 yemek kaşığı (40 g)
  • Kahvaltılık gevrek/yulaf ezmesi: 2 tepeleme yemek kaşığı (20 g)

Diğer

  • Ekmek (kepek, buğday, çavdar, mısır): 1 ince dilim (25 g)
  • Çorba: 1 küçük kase (160-200 g)
  • Patlamış mısır (yağsız): 1 su bardağı (20 g)
  • Galeta: 2 adet (20 g)
  • Simit (susamlı) – sokak simidi: 0,25 adet (25 g)
  • Kestane: 3 orta boy (40-50 g)
  • Leblebi: 0,5 su bardağı (20 g)
Sebze Grubu (1 Değişim)

Pişmiş Sebzeler

  • Bamya (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
  • Brokoli (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
  • Ebegümeci (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
  • Ispanak (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
  • Karnabahar (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
  • Lahana (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
  • Mantar: 8 yemek kaşığı (200 g)
  • Patlıcan (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
  • Pazı (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
  • Semizotu (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
  • Taze Fasulye (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
  • Bakla: 4 yemek kaşığı (100 g)
  • Bezelye: 4 yemek kaşığı (100 g)
  • Enginar: 1 orta boy (100 g)
  • Havuç: 4 yemek kaşığı (100 g)
  • Kereviz: 4 yemek kaşığı (100 g)
Meyve Grubu (1 Değişim)

Kuru Meyve

  • Kuru Üzüm: 1 yemek kaşığı
  • Kuru Kayısı: 2-3 adet (30 g)
  • İncir: 1 adet (100 g)

Yaş Meyve

  • Elma: 1 küçük boy (120 g)
  • Armut: 0,5 orta boy (120 g)
  • Portakal: 1 orta boy (120 g)
  • Greyfurt: 0,5 büyük boy (150 g)
  • Turunç: 1 orta boy (120 g)
  • Muz: 0,5 orta boy (60 g)
  • Kivi: 1 orta boy (120 g)
  • Ananas (taze): 3 halka (120 g)
  • Ayva: 0,25 orta boy (100 g)
  • Nar: 0,5 orta boy (100 g)
  • Üzüm: 15 iri tane (100 g)
  • Yenidünya (malta eriği): 6 adet (100 g)
  • Kayısı (taze): 4 adet (120 g)
  • Kiraz: 12 küçük / 8 iri adet (90 g)
  • Çilek: 8 iri adet (150 g)
  • Şeftali: 1 orta boy (120 g)
  • Kavun: 1 ince dilim (200 g)
  • Karpuz: 1 ince dilim (200 g)
  • Ahududu: 0,75 su bardağı (120 g)
Yağ Grubu (1 Değişim)

Sıvı ve Katı Yağlar

  • Zeytin: 5 adet (15 g)
  • Bitkisel sıvı yağ: 1 tatlı kaşığı (5 g)
  • Tereyağ: 1 tatlı kaşığı (5 g)
  • Kaymak: 1 yemek kaşığı (10 g)
  • Mayonez: 1 tatlı kaşığı (5 g)

Yağlı Tohumlar

  • Ceviz içi: 2 adet (8 g)
  • Ay çekirdeği, kabak çekirdeği: 1 yemek kaşığı (10 g)
  • Badem içi: 4 adet (10 g)
  • Fındık içi: 8 adet (10 g)