Değişimler
Besin Değişim Rehberi 📋
Bu rehber, sağlıklı beslenme yolculuğunuzda esneklik kazanmanız için hazırlandı. Bir gruptaki besinler, belirtilen porsiyonlarla birbirinin yerine kullanılabilir.
Et Grubu (1 Değişim)
▼
Yağsız ve Orta Yağlı Etler
- Kıyma: 1 yemek kaşığı dolusu (30 g)
- Köfte: 1 avuç içi büyüklükte (30 g)
- Kuşbaşı: 4 adet (30 g)
- Bonfile: 1 küçük boy (30 g)
- Tavuk Göğüs (derisiz): 2 yumurta büyüklüğünde (70 g)
- Hindi eti/Ördek/Kaz: 1 yumurta büyüklüğünde (40 g)
- Yumurta: 1 adet (50 g)
Balık ve Deniz Ürünleri
- Alabalık: 1 yumurta büyüklüğünde (40 g)
- Levrek: 2 yumurta büyüklüğünde (70 g)
- Lüfer: 1 yumurta büyüklüğünde (40 g)
- Mezgit: 1 yumurta büyüklüğünde (40 g)
- Hamsi: 1 yumurta büyüklüğünde (40 g)
- Somon: 0,5 küçük dilim (30 g)
- Midye: 5 adet (60 g)
- Karides: 5 adet (60 g)
- Kalamar: 5 adet (60 g)
- Ton balığı: 1 yemek kaşığı dolusu (30 g)
Peynir ve Şarküteri
- Beyaz Peynir: 1 kibrit kutusu (30 g)
- Labne Peyniri: 1 kibrit kutusu (30 g)
- Dil Peyniri: 1 kibrit kutusu (30 g)
- Lor Peyniri: 2 yemek kaşığı (25 g)
- Üçgen Karper Peynir (light): 2 adet (50 g)
- Otlu Peynir: 0,65 kibrit kutusu (20 g)
- Hellim Peyniri: 1 kibrit kutusu (30 g)
- Mozzarella: 1 kibrit kutusu (30 g)
- Parmesan: 0,5 kibrit kutusu (15 g)
- Sucuk: 5 ince halka (30 g)
- Salam: 2 ince dilim (30 g)
- Pastırma: 2 ince dilim (30 g)
- Hindi/piliç jambon: 3 dilim (40 g)
Süt Grubu (1 Değişim)
▼
Tam Yağlı Süt ve Ürünleri
- Süt: 1 su bardağı (200 ml)
- Yoğurt: 1 su bardağı (1 kase) (200 g)
- Süzme yoğurt: 2 yemek kaşığı dolusu (50 g)
Yarım Yağlı Süt ve Ürünleri
- Süt (1,5): 1 su bardağı (200 ml)
- Yoğurt (1,5): 1 su bardağı (1 kase) (200 g)
Yağsız Süt ve Ürünleri
- Süt (0,1): 1 su bardağı (200 ml)
- Yoğurt (0,1): 1 su bardağı (1 kase) (200 g)
- Ayran: 2 su bardağı (330-400 ml)
- Kefir: 1 su bardağı
- Probiyotik Yoğurt (sade): 1 kutu (125 g)
Ekmek ve Tahıl Grubu (1 Değişim)
▼
Baklagiller ve Tahıllar
- Nohut: 5 yemek kaşığı (25 g)
- Kuru Fasulye: 5 yemek kaşığı (25 g)
- Mercimek: 5 yemek kaşığı (25 g)
- Börülce: 5 yemek kaşığı (25 g)
- Barbunya: 5 yemek kaşığı (25 g)
- Pirinç/bulgur pilavı: 2 yemek kaşığı dolusu (45-50 g)
- Erişte – Makarna: 2 yemek kaşığı dolusu (45-50 g)
- Haşlanmış patates: 1 küçük boy (90 g)
- Haşlanmış mısır (tane): 2 yemek kaşığı (40 g)
- Kahvaltılık gevrek/yulaf ezmesi: 2 tepeleme yemek kaşığı (20 g)
Diğer
- Ekmek (kepek, buğday, çavdar, mısır): 1 ince dilim (25 g)
- Çorba: 1 küçük kase (160-200 g)
- Patlamış mısır (yağsız): 1 su bardağı (20 g)
- Galeta: 2 adet (20 g)
- Simit (susamlı) – sokak simidi: 0,25 adet (25 g)
- Kestane: 3 orta boy (40-50 g)
- Leblebi: 0,5 su bardağı (20 g)
Sebze Grubu (1 Değişim)
▼
Pişmiş Sebzeler
- Bamya (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
- Brokoli (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
- Ebegümeci (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
- Ispanak (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
- Karnabahar (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
- Lahana (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
- Mantar: 8 yemek kaşığı (200 g)
- Patlıcan (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
- Pazı (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
- Semizotu (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
- Taze Fasulye (Pişmiş): 8 yemek kaşığı (200 g)
- Bakla: 4 yemek kaşığı (100 g)
- Bezelye: 4 yemek kaşığı (100 g)
- Enginar: 1 orta boy (100 g)
- Havuç: 4 yemek kaşığı (100 g)
- Kereviz: 4 yemek kaşığı (100 g)
Meyve Grubu (1 Değişim)
▼
Kuru Meyve
- Kuru Üzüm: 1 yemek kaşığı
- Kuru Kayısı: 2-3 adet (30 g)
- İncir: 1 adet (100 g)
Yaş Meyve
- Elma: 1 küçük boy (120 g)
- Armut: 0,5 orta boy (120 g)
- Portakal: 1 orta boy (120 g)
- Greyfurt: 0,5 büyük boy (150 g)
- Turunç: 1 orta boy (120 g)
- Muz: 0,5 orta boy (60 g)
- Kivi: 1 orta boy (120 g)
- Ananas (taze): 3 halka (120 g)
- Ayva: 0,25 orta boy (100 g)
- Nar: 0,5 orta boy (100 g)
- Üzüm: 15 iri tane (100 g)
- Yenidünya (malta eriği): 6 adet (100 g)
- Kayısı (taze): 4 adet (120 g)
- Kiraz: 12 küçük / 8 iri adet (90 g)
- Çilek: 8 iri adet (150 g)
- Şeftali: 1 orta boy (120 g)
- Kavun: 1 ince dilim (200 g)
- Karpuz: 1 ince dilim (200 g)
- Ahududu: 0,75 su bardağı (120 g)
Yağ Grubu (1 Değişim)
▼
Sıvı ve Katı Yağlar
- Zeytin: 5 adet (15 g)
- Bitkisel sıvı yağ: 1 tatlı kaşığı (5 g)
- Tereyağ: 1 tatlı kaşığı (5 g)
- Kaymak: 1 yemek kaşığı (10 g)
- Mayonez: 1 tatlı kaşığı (5 g)
Yağlı Tohumlar
- Ceviz içi: 2 adet (8 g)
- Ay çekirdeği, kabak çekirdeği: 1 yemek kaşığı (10 g)
- Badem içi: 4 adet (10 g)
- Fındık içi: 8 adet (10 g)